Skolens afdelinger og SFO

Politi og moderkager på Ørkildskolen

Det nærmest vrimler med uniformerede fængselsbetjente på Ørkildskolen afdeling Byen i Svendborg fredag morgen, hvor lærerne har forladt skolen. Betjentene er der dog hverken for at holde eleverne eller de 183 forældre i ørerne. Men fordi den ene betjent er far til børn på tre forskellige klassetrin, der således får et indblik i de fængselsansattes hverdag. For at opkvalificere den faste lærerstab til den nye skolereform har skolebestyrelsen fra de to afdelinger af Ørkildskolen besluttet, at fredag d. 13. november skulle være dagen, hvor undervisning blev overtaget af elevernes egne forældre. - Det er en kanon god idé. Forældrene er en kæmpe ressource, idet de præsenterer deres eget erhverv. Desuden får de selv et indblik i deres børns skoledag, siger Elena Christensen, afdelingsleder på afdeling Byen.

Nyhed billede
Elevernes dag
Ulrik Kirkely er en af de mange forældre, der har valgt at bruge nogle timer som underviser. Han er begejstret for konceptet med forældreundervisning.
- Det er en god idé på mange måder. Det kaldes forældrenes dag. Men jeg synes, det er elevernes dag. At gå ind i det på elevernes præmisser med fokus på, at de skal lære noget andet. For mig, der er interesseret i sport, er det fedt at kunne få lov til at vise detaljer fra mit fag.
Ulrik Kirkely oplever, at børnene passer på hinanden og selv de børn, der ikke er helt med fra starten, får lyst til at deltage i de sportslige udfoldelser.
- Det er super at give dem denne mulighed. Og jeg håber, at forældreundervisning bliver et fast tiltag.

Jaaaa, lyder det begejstret – mest fra pigerne – da 5.E bliver opfordret af deres forælder-lærer til at hjælpe hende med ideer til næste tøjkollektion. Kroppe blev tegnet, billeder klippet og collager kreeret.
- Det er lidt mærkeligt det her. Jeg er nemlig ikke specielt god til at tegne. Derfor er det godt, at der er noget for begge køn, siger elev Valdemar Bernicken, der tidligere på dagen har spillet bold med Ulrik Kirkely. Valdemars højeste ønske for dagens undervisning ville være noget med at programmere spil.
- Men det kommer nok først i gymnasiet, siger han.

Kan man spise en moderkage?
Det skorter ellers ikke på opfindsomhed fra forældrenes side. Yoga, madlavning, fotosafari, historieskrivning og et kig på en ægte moderkage.
Katja Schrøder er jordemoder. Erfarent breder hun den nedkølede moderkage ud og lader børnene i 3.E komme helt tæt på. Et par af dem holder sig på behørig afstand af det uvante syn, mens flere af eleverne – især drengene – lægger de behandskede hænder på den blodige klump. Spændingen er intens.
Katja Schrøder, der også er skolebestyrelsesformand, har været spændt på dagen.
- Det er min opfattelse, at også børnene har glædet sig. De synes, det er spændende og sjovt med en anderledes skoledag.
Det er hendes overbevisning, at det styrker fællesskabet i klassen. Og at det for forældrene bliver nemmere at bakke op, når de kender børnene.

Og det er netop samarbejdet skolebestyrelsen ønsker at sætte fokus på med forældreundervisningsdagen.
- På fri- og privatskoler er forældrerollen en anden end i folkeskolen. Der afsætter forældrene fire timer om året til at deltage i skolens arbejde. Vi kan i folkeskolen ikke bare melde os ud. Vi skal være interessenter i vores børns skole, siger Katja Schrøder.
Skolebestyrelsen var ude i god tid for at fortælle forældrene om muligheden for at deltage i undervisningen.
- Det er et forsøg på at åbne skolen op, så forældrene kan deltage positivt og føle sig involveret i skolen, siger skolebestyrelsesformanden. Det var hendes håb, forældrene kunne se meningen i at dele deres kompetencer og være sammen med børnene.

Og hvis man skal dømme ud fra de røde kinder og de store smil på både børn og voksne, der denne dag myldrer ud og ind af skolens mange lokaler, har begge parter haft en fantastisk forældreundervisningsdag på Ørkildskolen.

Opslagstavle

Seneste nyhed

Nyheder

Besøgstæller

78380